Пепел от въглища ще помага за почистване на нефтения разлив

Течът от взривения кладенец на BP в Мексиканския залив най-сетне е спрян. Все още обаче в морето плуват милиони барели суров петрол, който трови екосистемата и трябва да се почисти. Е, как може да се справи човечеството с него?

Нефтени разливи по цял свят тровят местните екосистеми, а ефективно решение до момента няма

Идеи не липсват – експерти и лаици предлагат какви ли не решения, но един изследовател от Университета на Централна Флорида е разработил начин за използване на отпадъчен материал от електрическите централи, работещи на въглища, за усвояване на петрола в Мексиканския залив.

Става дума за отпадъчен материал, известен като летлива пепел, който представлява остатъци от изгарянето на въглищата. Напоена с петрол, тази летлива пепел може да бъде отсята от водата и прибрана в опаковки от евтин опаковъчен материал, след което да се транспортира до въглищна електроцентрала и да се използва за генериране на енергия.

Судипта Сийл е професорът, който разработва тази техника. В съобщение за пресата той казва, че „това е напълно зелен процес, много рентабилен и лесен за скалиране.”

Сийл си партнира с колега – експерт по керамични материали с цел по-нататъшно разработване на технологията на летливата пепел, така че да може да подготви процеса на внедряване и да може да лицензира технологията за търговски партньори.

Всъщност и в по-предишни години летливата пепел вече е показала много обещаващи свойства в тази област, тъй като може да се слепва с маслените продукти, достигнали до самия бряг.

Един съвсем отделен екип от изследователи пък неотдавна разработи нов материал, който може да превърне течния петрол, плаващ по повърхността на водата, в твърди блокове, които могат лесно да се събират и транспортират.

сподели
  Коментари:

  *

  Как да живеем екологично

  Alkira House е енергийно и водно самодостатъчнаAlkira House е енергийно и водно самодостатъчна

  Alkira Resort House смая света на дизайна, когато „изплува“ като странен... »

  Небостъргач в Лондон ще бъде построен от отпадъците на своите обитателиНебостъргач в Лондон ще бъде построен от отпадъците на своите

  Chartier-Corbasson разкри плановете си изграждането на внушителен... »

  Устойчивите сгради са с не повече от 5% по-скъпи от „обикновените“Устойчивите сгради са с не повече от 5% по-скъпи от „обикновените“

  Колко по-скъпи са устойчивите сгради от онези, които не попадат в тази... »

  реклама

  реклама

  Приятели на GreenTech.bg