Пепел от въглища ще помага за почистване на нефтения разлив

Течът от взривения кладенец на BP в Мексиканския залив най-сетне е спрян. Все още обаче в морето плуват милиони барели суров петрол, който трови екосистемата и трябва да се почисти. Е, как може да се справи човечеството с него?

Нефтени разливи по цял свят тровят местните екосистеми, а ефективно решение до момента няма

Идеи не липсват – експерти и лаици предлагат какви ли не решения, но един изследовател от Университета на Централна Флорида е разработил начин за използване на отпадъчен материал от електрическите централи, работещи на въглища, за усвояване на петрола в Мексиканския залив.

Става дума за отпадъчен материал, известен като летлива пепел, който представлява остатъци от изгарянето на въглищата. Напоена с петрол, тази летлива пепел може да бъде отсята от водата и прибрана в опаковки от евтин опаковъчен материал, след което да се транспортира до въглищна електроцентрала и да се използва за генериране на енергия.

Судипта Сийл е професорът, който разработва тази техника. В съобщение за пресата той казва, че „това е напълно зелен процес, много рентабилен и лесен за скалиране.”

Сийл си партнира с колега – експерт по керамични материали с цел по-нататъшно разработване на технологията на летливата пепел, така че да може да подготви процеса на внедряване и да може да лицензира технологията за търговски партньори.

Всъщност и в по-предишни години летливата пепел вече е показала много обещаващи свойства в тази област, тъй като може да се слепва с маслените продукти, достигнали до самия бряг.

Един съвсем отделен екип от изследователи пък неотдавна разработи нов материал, който може да превърне течния петрол, плаващ по повърхността на водата, в твърди блокове, които могат лесно да се събират и транспортират.

сподели
  Коментари:

  *

  Как да живеем екологично

  Във Флорида кипи строителството на първия “устойчив град” в САЩВъв Флорида кипи строителството на първия “устойчив град” в САЩ

  С дълбоки джобове и природозащитническа страст един пенсиониран... »

  Японски изследователски център съчетава природни елементи с енергийна ефективностЯпонски изследователски център съчетава природни елементи с

  Японското студио Tetsuo Kobori Architects е съградило този... »

  Забележителен френски соларен дом се гордее със 7 нива на устойчиви иновацииЗабележителен френски соларен дом се гордее със 7 нива на устойчиви

  Тази шест-етажна къща в Париж се захранва със слънчева енергия и е... »

  реклама

  реклама

  Приятели на GreenTech.bg