Да си направим тор от есенните листа

Много хора през есента събират на купчини окапалите листа от дърветата и ги заплават, потяпяйки в гъст дим околностите около градината си. В града пък чистачите събират листата в ъгълчетата на тротоарите, за да бъдат натоварени на камион и извозени до депото за отпадъци. Но защо? Гнилата шума е чудесен тор за градината. Тъмната, ронлива матария подобрява и подхранва почивите, а и помага за задържането на влагата в тях – нещо особено значимо на фона на сушата от последното лято. Ако имаме градина, това е ценно предимство.

Да се направи тор от гнила шума е абсурдно лесно. Всичко нужно за целта са малко пространство, листа, вода и време.

Най-лесният начин е да се вземе шума от есенните дървета и да се събере на купчина в ъгъла на градината. След като листата са събрани на едно място, достатъчно е човек да намокри купчината и я поддържа влажна през следващите шест месеца до една година. Това е лесно през есента, зимата и пролетта, когато дъждовете вършат работата вместо хората.

За тези, които имат повече време и търпение, една добра идея е да се направи голям сандък, подобен на контейнерите за компостиране. Това би било полезно и в случаите, когато наоколо има дете, куче или просто регионът е ветровит – с други думи когато има опасност купчината с листа да бъде разпиляна. Шумата може да се разбие на по-дребни парчета, за да изгние по-бързо.

След половин до една година изгнилата шума е чудесен материал за наторяване на градината. Органичната материя помага на растителността, а в същото време ще намали обема, който заминава за сметището.

сподели
  Коментари:

  *

  Как да живеем екологично

  Alkira House е енергийно и водно самодостатъчнаAlkira House е енергийно и водно самодостатъчна

  Alkira Resort House смая света на дизайна, когато „изплува“ като странен... »

  Небостъргач в Лондон ще бъде построен от отпадъците на своите обитателиНебостъргач в Лондон ще бъде построен от отпадъците на своите

  Chartier-Corbasson разкри плановете си изграждането на внушителен... »

  Устойчивите сгради са с не повече от 5% по-скъпи от „обикновените“Устойчивите сгради са с не повече от 5% по-скъпи от „обикновените“

  Колко по-скъпи са устойчивите сгради от онези, които не попадат в тази... »

  реклама

  реклама

  Приятели на GreenTech.bg