Грийнпийс: ЕК трябва да забрани неоникотиноидите

“Има непреодолима научна, политическа и обществена подкрепа за тази забрана. Сега Еврокомисията трябва… незабавно да спре употребата на тези пестициди като първа стъпка за защита на европейското производство на храна и екосистемите, – това заявиха от Грийнпийс по повод изхода от европейския дебат за забраната на пестицидите, за които има научни доказателства, че вредят на пчелите: имидаклоприд и клотианидин, произвеждани от немската Bayer, и тиаметоксам на френската Syngenta. – Всяко по-нататъшно забавяне би означавало поддаване на лобито на Bayer и Syngenta”, заяви Марко Контиеро, европейският координатор на „Грийнпийс” по темата земеделие.

И трите пестицида са неоникотиноиди – пестициди, с които семената се третират преди сеене, добавят се в почвата или с тях се пръскат растенията.

honeybee_genehanson

Вчера страните членки на ЕС не постигнаха квалифицирано мнозинство – нито „за“, нито „против“ – в Апелативната комисия, която обсъжда предложението на Комисията да се ограничи използването на три неоникотиноидни инсектицида. Сега ЕК поготвя текста на своето решение за ограничаване на използването на пестицидите.

В научния доклад на Европейския орган за безопасност на храните, публикуван през януари, беше отбелязано, че неоникотиноидите излагат пчелите на „много остър риск“, припомнят от еко-организацията. В друго научно изследване дори ниските дози неоникотиноиди се свързват с неврологични и други физиологични вреди, нарушени модели за събиране на храна и увреждане имунната система на пчелите. Наскоро и Европейската агенция за околна среда публикува доклад, който предупреждава за последиците от бездействието по въпроса с тези пестициди.

Въпреки всички Bayer и Syngenta водят активни PR кампании, опитвайки се да отменят забраната и обяснявайки, че не техните продукти са виновни за спада на пчелните популации.

Частични забрани на неониконоидите има вече в Италия, Франция, Германия и Словения без значителни негативни последици върху земеделската продукция.

„Спадът в популациите на пчелите  е една от най-видимите последици от провалилия се модел на промишлено земеделие, замърсяващо околната среда и унищожаващо  естествения съюзник на земеделските производители – опрашителите.  Европейските политици трябва да пренасочат финансирането от интензивното химическо земеделие към екологичното такова”, заяви европейският координатор на кампанията за пчелите Матиас Вютрих.

сподели
  Коментари:

  *

  Как да живеем екологично

  Alkira House е енергийно и водно самодостатъчнаAlkira House е енергийно и водно самодостатъчна

  Alkira Resort House смая света на дизайна, когато „изплува“ като странен... »

  Небостъргач в Лондон ще бъде построен от отпадъците на своите обитателиНебостъргач в Лондон ще бъде построен от отпадъците на своите

  Chartier-Corbasson разкри плановете си изграждането на внушителен... »

  Устойчивите сгради са с не повече от 5% по-скъпи от „обикновените“Устойчивите сгради са с не повече от 5% по-скъпи от „обикновените“

  Колко по-скъпи са устойчивите сгради от онези, които не попадат в тази... »

  реклама

  реклама

  Приятели на GreenTech.bg